Amerikai fánk (Szafi mindenmentes)

Ha már egyszer farsangi időszak, akkor fánk, akár mindenmentesen is! Nagyon finom, ha lehetne, akkor biztos csokisan készítettem volna el őket, így maradt Szafis szilva-fahéj lekváros és az epres változat. Ezek is nagyon finomak voltak! 🙂

Szafi receptjét használtam, csak nagyobb illetve kisebb formára szaggatva a fánkokat és dupla adagot bekeverve:

160 g meleg víz (nem forró, de a langyosnál melegebb)

5 g almaecet vagy citromlé

12 g eritrit

csipetnyi só

5 g citromhéj

késhegynyi vanília őrlemény vagy 1 kupak vanília aroma

150 g Szafi Free amerikai fánk lisztkeverék

A megadott recept 7 db fánkhoz elég.

Mérjük ki a vizet, majd a fenti sorrendben adjuk hozzá a többi hozzávalót, mielőtt a lisztet hozzáadnánk keverjük jól el, majd a liszt hozzáadásával gyúrjuk össze jó alaposan.

Pihentessük 5 percig.

A tészta pihentetése után pici liszten kb. 1 cm. vastagra nyújtsuk ki a tésztát. (Ne legyen vastagabb, mert sütés közben az olajban szépen meg fog nőni.)

Szaggassuk ki 8 cm-es fánkkiszúró formával.

Vagy egy nagy pohár szájával (8 cm-es), majd a közepét szúrjuk ki egy kisebb formával (3 cm, pl. egy kupakkal, vagy 3 cm-es mini pogácsaszaggatóval).

Forró kókuszolajban (2 részletben) süssük arany barnára, nagyon hamar megsül. Oldalanként kb. 2 percig süssük, majd tegyük papírtörlőre. Nem szív magába sok olajat.

Epres fánkhoz néhány mirelit epret kiolvasztottam, villával összetörtem, majd hozzákevertem némi eritritet. Ha csak a levét használjuk vagy leturmixoljuk, akkor simább állagot kapunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük