Ha már egyszer farsangi időszak, akkor fánk, akár mindenmentesen is! Nagyon finom, ha lehetne, akkor biztos csokisan készítettem volna el őket, így maradt Szafis szilva-fahéj lekváros és az epres változat. Ezek is nagyon finomak voltak! 🙂
Szafi receptjét használtam, csak nagyobb illetve kisebb formára szaggatva a fánkokat és dupla adagot bekeverve:
160 g meleg víz (nem forró, de a langyosnál melegebb)
5 g almaecet vagy citromlé
12 g eritrit
csipetnyi só
5 g citromhéj
késhegynyi vanília őrlemény vagy 1 kupak vanília aroma
150 g Szafi Free amerikai fánk lisztkeverék
A megadott recept 7 db fánkhoz elég.
Mérjük ki a vizet, majd a fenti sorrendben adjuk hozzá a többi hozzávalót, mielőtt a lisztet hozzáadnánk keverjük jól el, majd a liszt hozzáadásával gyúrjuk össze jó alaposan.
Pihentessük 5 percig.
A tészta pihentetése után pici liszten kb. 1 cm. vastagra nyújtsuk ki a tésztát. (Ne legyen vastagabb, mert sütés közben az olajban szépen meg fog nőni.)
Szaggassuk ki 8 cm-es fánkkiszúró formával.
Vagy egy nagy pohár szájával (8 cm-es), majd a közepét szúrjuk ki egy kisebb formával (3 cm, pl. egy kupakkal, vagy 3 cm-es mini pogácsaszaggatóval).
Forró kókuszolajban (2 részletben) süssük arany barnára, nagyon hamar megsül. Oldalanként kb. 2 percig süssük, majd tegyük papírtörlőre. Nem szív magába sok olajat.
Epres fánkhoz néhány mirelit epret kiolvasztottam, villával összetörtem, majd hozzákevertem némi eritritet. Ha csak a levét használjuk vagy leturmixoljuk, akkor simább állagot kapunk.