Így élünk mi...

Első lépések

Mikor 2018-ban először fogtam hasonló diétába még azt sem tudtam, mire vállalkozom. Viszont tudtam, hogy változás kell, mert rossz irányba haladnak a dolgok. A legtöbb ember orvosi javaslatra kezd bele valamilyen diétába. Az enyém azt mondta, hogy erre nem lehet diétázni. Nem akartam ennyiben hagyni, keresgéltem és a tapasztalatokból azt szűrtem le, hogy nagyon sok embernél hozott nagyon nagy változásokat a diéta. Sőt sok helyen kifejezetten azt olvastam, hogy pajzsmirigy problémákkal az első lépés, hogy az ember alapból kiiktat bizonyos dolgokat az étrendjéből – mint a glutén, tej, cukor.

Kiegészítettem még néhány számomra jónak talált diétás módszerrel, mint amilyen a candida is és hirtelen úgy éreztem, hogy semmit sem ehetek, semmi nem jó. Keresgéltem, próbáltam összefésülni, hogy milyen termékek vannak arra a diétára, ami az enyém és egyre inkább bővült a mozgásterem. Onnantól kezdve mindig volt mit ennem anélkül, hogy bűnöztem volna és éheznem sem kellett, ahogyan azt mindenki egyből gondolja, ha a diéta szót hallja.

Nem kell mindent beszerezni, de amik nagyon hiányoznának – mert szeretjük vagy szükségesek a főzéshez-, azokat célszerű megvenni. Eleinte kevesebbet, hogy az adott termék ízvilága tetszik-e. Ez a titka, hogy nehézségek nélkül álljunk át a kívánt étkezésre. Na meg egy jó konyhai mérleg!

Fontos tudni, hogy mindenben van segítség! Egyre több helyen lehet kapni különböző mentes termékeket. Az összetevőket mindig kell olvasni és figyelni, hogy nyomokban miket tartalmaz és az nekünk probléma-e. A különböző élelmiszer boltokban már vannak készen kenyerek, kuglóf, kakaóscsiga stb… de ha nagyon összetett a diéta, akkor nehéz megvenni a boltit és általában drágábbak is, mint az otthon készített verziók.

Vannak előre összeállított lisztkeverékek is (kenyérhez, nokedlihez, lángoshoz, rántott húshoz, palacsintához stb…). Márkánként eltér, hogy mik a főbb összetevői az adott termékcsaládnak. Biztos van olyan, amelyik nekünk megfelel. Ezeknél nagyon fontos, hogy az útmutató szerint készítsük el, mert a tartalma ahhoz a víz, só, tojás stb… mennyiséghez van beállítva. Kísérletezni célszerű sima (csak rizs, köles, hajdina stb…) lisztekkel, azokból esetleg több félét össze keverni, de ezek nem feltétlen egyszerűek. Célszerű egy kis tapasztalatot szerezni előtte velük.

Alapnak pl Szafi liszteket érdemes megnézni. IR diétába is jól beilleszthetőek, sok mindent és gyorsan és finoman lehet velük elkészíteni.

Most, hogy átvettünk néhány alap tudnivalót, a különböző diétákhoz szeretnék egy kis segítséget nyújtani.