Így élünk mi...

Cukormentes

Az már mindannyiunk számára közismert tény, hogy a cukor nem jó a szervezetünk számára. Megdobja a vércukorszintet, ami aztán hirtelen leesik. Ekkor szoktuk magunkat rávetni újabb adag szénhidrátra… ez sem a diétázóknak, sem a cukorbetegeknek nem jó. Bár ha épp egyik csoportba sem tartozunk, akkor sem kellemes érzés. Viszont olyan szinten beépült az étkezésünkbe, hogy nehezen mondunk le róla, észrevétlenül függőséget alakít ki.

Azok, akik próbálnak más megoldást keresni a cukor helyettesítésére, általában 4 szempontot vesznek figyelembe.

  1. Ne emelje meg hirtelen a vércukorszintet
  2. Természetes édesítőszer legyen
  3. Tartalmazzon vitaminokat, ásványi anyagokat
  4. Hasonló íze legyen, mint a cukornak

Sajnos mindegyik kritériumnak még egyik cukorhelyettesítő sem felel meg és a különféle elkészítési módoktól is függ, hogy melyik célravezető.

Hogyha cukor problémák miatt kényszerülünk váltásra, akkor némiképp kisebb skálán mozognak az opcióink, de így sem kell lemondani az édes ízék élvezetéről.

Édesszájú létemre nagyon féltem, hogy mi lesz, ha a diétám során nem ehetek majd édes dolgokat. Viszont rövid idő alatt (néhány hét) a szervezetem is hozzá szokott, hogy már nem jut annyi cukorhoz. Egyre kevésbé éreztem hiányát és egyre kevesebb édes íz is elég volt hozzá, hogy a régi élményt visszakapjam. Ha eddig az állapotig eljutunk, már nyert ügyünk van.

A legjobb, ha természetes módon próbáljuk pótolni az édes ízt. Erre nagyon jó lehet banán, alma, datolyaszem vízbe áztatva és leturmixolva vagy faháj. Előbbi kettőt összetörve illetve reszelve bele lehet tenni süteménybe, utóbbi ilyen módon már készen is áll rá. Mindnek van egyfajta tojáspótló hatása, piskótához téve ad egy alap ragacsos összetartást az összetevőknek, így tojás kiváltásában is segíthet, ha gondunk van vele vagy csak csökkenteni szeretnénk a bevitelét.

Dia wellnes 1:4-es

Én a legtöbb esetben a dia wellnes 1:4es cukorhelyettesítőjét használom, mindenben jól működik és ennek van a legjobb íze is számomra. Akár reggeli kávéról, akár süteményről van szó és kevés is elég belőle. Ha mellék ízt érzel, akkor általában sokat is tettél belőle és túl édes is lesz. Cukorbetegek azért vigyázzanak vele, mert ha kevésbé is, de okoz némi vércukorszint emelkedést.

Eritrit

Természetes cukoralkohol, a gyümölcsökben is előfordul. Kalóriamentes, ezért a legideálisabb diétázóknak. Nem hat az inzulitermelésre, glikémiás indexe 0, ezért cukorbetegeknek is jó alternatíva.

Sütéstől változhat az íze, édesítőereje 60-80%-a a hagyományos cukornak, ezért többet kell használni belőle.

Nincs utóíze és puffasztó hatása, de szokatlan hűs érzetet ad.

Agavé szirup

Mexikói eredetű növény, melyből a tequila is készül. Kalóriatartalma azonos a cukoréval, de édesítő ereje miatt 1,5-szer kevesebb kell belőle, mint adott mennyiségű cukorból.

Nincs utóíze, jól oldódik, így bármihez használható. Cukorbetegeknek nem javasolt, diétázók óvatosan fogyasszák.

Kókuszvirágcukor

Alacsony a glikémiás indexe, tehát lassabban szívódik fel a szervezetben. Emiatt jó választás lehet az egészséges életmódot követők szemében, csak úgy mint magas vitamin tartalma miatt (kálium-, magnézium-, cink- és vas, B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitamin). Sütésre, főzésre kiválóan alkalmas, kellemes ízvilágú, a barna cukorhoz vagy nádcukorhoz hasonlít, karamellizálható is.

Sok más fajta cukor van még, vannak köztük, amik gyulladás- és vérnyomás csökkentő hatással bírnak, mint a sztívia, vannak amelyek többféle ásványianyagot tartalmaznak, mint a juharszirup és a kókuszvirágcukor.

Leginkább úgy tudjuk meghatározni, hogy melyiket válasszuk, hogy milyen egészségügyi gondokkal nézünk szembe vagy, hogy milyen célt tűztünk ki magunk elé a hagyományos cukor leváltásával. Mibe szeretnénk felhasználni és mekkora adagban. Szeretnénk e ha ásványi anyagokat vihetnénk be általa a szervezetünkbe vagy sem. Vágyunk e valamilyen ízélményre tőle.