Így élünk mi...

Tejmentes

Szerencsére egyre több helyen lehet kapni mentes termékeket, így tejmenteset is. Nekem a hivatalos „Vegan” feliraton szokott megakadni a szemem 1-1 terméknél, mert az nagy valószínűséggel még több is, mint jó ebbe a típusú diétába! Hiszen a vegan-ok semmilyen állati eredetű dolgot nem fogyasztanak (tejet, húst tojást sem). Ettől függetlenül, azért célszerű jobban elolvasni az összetevőket, mert van, amikor a gyártók ezt nem veszik figyelembe és pl mirelit pizzánál láttam már olyat, hogy a zöldség feltét tetejére sima sajtot tettek. Összekeverve ezzel a veganokat a vegetáriánusokkal, akik csak a húst nem fogyasztják.

A legtöbb bevásárlóközpontban hozzá lehet már jutni az alábbi termékekhez, pl: auchan, tesco, lidl, aldi, dm stb…

Néhányat rendelni szoktam nagyobb kiszerelésben, ami olcsóbbra jön ki és pl a sajt esetében a nagy részét le is lehet fagyasztani, vagy folpackal a hűtőben tárolni.

  • Tej (Rizstej, mandulatej, kókusztej, zabtej. Rizstej kivételével mindegyikből készíthetünk habot a kakaónkra, kávénkra. Szójatejet nem ajánlom!)
  • Tejszín (Kókusztejszín, rizstejszín)
  • Sajt (Violife sajtok)
  • Vaj (Liga, Ráma)
  • Joghurt, tejföl (Kókusz, mandula, kesudió. Régen vega creme-t is használtam, isteni tejföl helyettesítő, de nem akartam, hogy a gyerek ilyet egyen, mert szója tartalmú, úgyhogy most már tejfölnek is ezeket használom. Eleinte mindig meglepődöm, hogy bizonyos dolgok, hogy működhetnek helyettesítőként, de szerencsére többször ér kellemes csalódás, mint kellemetlen!)