Egy időben nagyon sok kuglóf recepttel kísérleteztem, ő lett az abszolút kedvenc. Egyetlen hibája, hogy nem mindenmentes. Ősszel vagy karácsony körül mindig készül belőle. Meg lehet bolondítani kandírozott naranccsal vagy csoki darabokkal is, bár nálunk a natúr a nagy sláger.
A képen egy csoki mázas változat van, nem az itt leírt krém recept szerinti.
Tésztához
225 g Liga vaj
375 g cukor (ezt lehet helyettesíteni más típusúval)
375 g liszt (barna rizs liszt, mandula liszt, kókusz liszt tetszőleges arányban)
375 g joghurt
6 db tojás
Krémhez
500 g joghurt
4 db tojás sárgája
40 g keményítő
100 g porcukor
A tésztához a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
Egy másik tálban a cukrot a vajjal habosra verjük, majd hozzákeverjük a joghurtot.
A tojások sárgáját és a lisztet végül óvatosan hozzákeverjük a tojáshabhoz.
Kuglóf formát kikenjük zsiradékkal, beszórjuk lisztel, majd beleöntjük a tésztát.
180 fokon légkeveréses sütőbe kb 1 órát sütjük. Sütés során a sütő ajtaját ne nyissuk ki, nehogy összeessen.
Krém
Gőzfürdő felett a joghurtot, porcukrot, keményítőt és a tojások sárgáját kemény habbá verjük, majd ráöntjük a kész kuglófra.
A kuglóf krém nélkül is tökéletes. A tetejét porcukorral megszórva is finom.