A kekszek elkészítéséhez egy alap linzer receptet választottam, tehát a 3:2:1 arányt alakítottam át mentes verzióra.
Az alap recept a következő:
300 gr liszt
200 gr Liga margarin
100 gr cukor
vanília
egy csipet só
Nálam a gluténmentesítés miatt a 300 gr liszt most: 70 gr zöld banán lisztből, 50 gr gesztenyelisztből, 80 gr mandula (útközben elfogyott) és 100 gr kókusz lisztből állt, ezt lehet más félékkel és más arányban is pótolni pl rizs liszttel, zabpehely liszttel is. A zöld banánnal és a gesztenyével vigyázzunk, mert markánsabb az ízük illetve a folyadék felvételük.
Ebben a receptben Datolyaszirupra cseréltem a cukrot, így 70 gr került bele. A cukrot természetesen másfajta édesítőszerre is le lehet cserélni.
Lehet fűszerezni ízlés szerint pl: fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, reszelt citrom héjjal stb…
Elkészítés
A vajat megolvasztottam, minden összetevőt bele tettem, géppel “összekevertem”, majd kézzel gömb alakúra formáztam és letakarva a hűtőbe tettem 1 órára pihenni.
Közben sütőpapírt tettem 2 tepsibe, előkészítettem a szilikon gyúró lapot és a sodrófát.
Mikor letelt az idő, elővettem a tésztát, gyúrtam rajta néhányat, majd kinyújtottam és formára szaggatva a tepsibe tettem.
Légkeveréses sütőben előmelegített 180 fokon kb 8-15 percig sütjük őket vagy alsó felső sütésen 200 fokon. (sütő függő, figyeljük nehogy megégjenek).
A tésztát islerhez, linzerhez, édes teasüteményhez is ajánlom.