Kekszek (mindenmentes)

Kekszek (mindenmentes)

A kekszek elkészítéséhez egy alap linzer receptet választottam, tehát a 3:2:1 arányt alakítottam át mentes verzióra.

300 gr liszt

200 gr Liga margarin

100 gr cukor

vanília

egy csipet só

Nálam a gluténmentesítés miatt a 300 gr liszt most: 50 gr zöld banán lisztből, 50 gr gesztenyelisztből, 100 gr mandula és 100 gr kókusz lisztből állt, ezt lehet más félékkel és más arányban is pótolni pl rizs liszttel, zabpehely liszttel is. A zöld banánnal és a gesztenyével vigyázzunk, mert markánsabb az ízük illetve a folyadék felvételük is más.

100 gr cukrot leosztottam az 1/4-edére, tehát 25 gr-ra és szafi 4szeres erősségű cukrát használtam. Csak kristályos változatban volt itthon, úgyhogy ledaráltam és úgy került bele. Lehet fűszerezni ízlés szerint pl: fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, reszelt citrom héjjal stb…

Elkészítés

A vajat megolvasztottam, minden összetevőt bele tettem, géppel „összekevertem”, majd kézzel gömb alakúra formáztam és letakarva a hűtőbe tettem 1 órára pihenni.

Közben sütőpapírt tettem 2 tepsibe, előkészítettem a szilikon gyúró lapot és a sodrófát.

Mikor letelt az idő, elővettem a tésztát, gyúrtam rajta néhányat, majd kinyújtottam és formára szaggatva a tepsibe tettem.

Légkeveréses sütőben előmelegített 180 fokon kb 8-15 percig sütjük őket vagy alsó felső sütésen 200 fokon. (sütő függő, figyeljük nehogy megégjenek).

A tésztát islerhez, linzerhez, édes teasüteményhez is ajánlom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.