Zsemle (Szafi)

Mostanában Szafi zsemléje készül nálunk a legtöbbször. Nagyon egyszerű elkészíteni és finom is. A Szafi által megadott recept szerint készítem, ami a következő:

Hozzávalók (3 db zsemléhez):

  • 140 g Szafi Free Világos Puha kenyér lisztkeverék 
  • 2 g só 
  • 20 g frissen facsart citromlé, vagy almaecet
  • 170 g langyos víz
  • 1 +1 g kókuszolaj a lekenéshez (elhagyható, de ettől lesz barnás a kérge)

A lisztkeverék kivételével keverjük össze a hozzávalókat (vizet, sót, citromlevet), majd adjuk hozzá a lisztkeveréket, és jó alaposan gyúrjuk össze.
Pihentessük a tésztát 5 percig. Pihentetés után enyhén lisztezett felületen 3 db laposabb zsemlét/ vagy bagettet formázunk belőle.

Kenjük be kókuszolajjal, attól szép barna lesz a teteje (kihagyható, néha én is elfelejtem, olyankor sütés után kenem le).

Előmelegített 200 fokos sütőben 40 perc alatt süssük készre. (Én picit többet szoktam bent hagyni, akkor kérgesebb lesz.)

Igény szerint lehet a tetejére reszelt növényi sajtot szórni vagy lepirított hagymát tenni a tésztába.

Szoktam venni 100%-os citromlevet. Ezzel és konyhai mérleggel a folyamat legtöbb időt igénybe vevő része a zsemle formázás, de az sem hosszadalmas. Minimum dupla adagot készítek.

Szafi zsemléje házi csirkemellsonkával

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük