Ragyogj fel Utazó!

Ragyogj fel Utazó!

Diétánk során, ha már úgy is változtatunk az étkezésünkön, próbáljunk meg minél kevesebb feldolgozott ételt felhasználni. A legjobb az lenne, ha teljesen ki is iktatnánk őket. Nagyon sok szükségtelen méreganyagot viszünk be velük a szervezetünkbe, amire semmi szükség és sokszor már fel sem tűnik mi mindent is helyettesítünk inkább ilyen módon. Pedig egy kevés méreganyag is nagyon nagy károkat tud okozni hosszú távon, ennek ellenére nem keveset viszünk be a testünkbe.

A 2016-os Utazók című film számomra nagyon szemléletesen mutatja be, hogy mi történik… a filmben egy apróbb hiba keletkezik az űrhajón, ami ugyan néha okoz kisebb galibát az út során, de alapvetően minden megy tovább rendesen. Az űrhajó autópilótája próbálja tervszerűen működtetni a járművet, a nem működő rész feladatait átadja a többi rendszernek. Viszont, ahogy telnek az évek, ez túl sok plusz terhelést jelent és egyre több rendszer válik működésképtelenné. Egy idő után egyre több áll le közülük, ami viszont már egyre érzékelhetőbb hibákhoz vezet, míg a végén a szereplők a saját és utastársaik életéért küzdenek, hogy elérhessék úticéljukat.

Ugyan ezt szoktuk mi is érezni, amikor a munkánkban huzamosabb ideig túl vagyunk terhelve. Eleinte csak nehéz, de megoldjuk, viszont ha ez az állapot sokáig fent áll, akkor egyre több feladatunkkal csúszunk el és egyre rosszabbul érezzük magunkat a kialakult helyzetben.

Csodálkozunk, hogy egyre több – eleinte sokszor aprónak tűnő – probléma adódik a testünkbe, pedig Ő is egyre kevésbé tolerálja a túlterheltséget, amit a méreganyagok bevitele okoz, mint a cukor, szója, glutén, tej stb… ehhez még hozzájön a stressz is, ami körülvesz minket és máris láthatjuk, hogy ezek nem is olyan csekély gondok. Ezek az ételek sajnos nem csak ételallergiásoknál vagy étel intoleranciásoknál jelentenek gondot. A tejtermékek mindenki szervezetét leterhelik, betegen ezért sem ajánlatos fogyasztani belőlük. Alapvetően nincs is még egy olyan emlős, amelyiknek a csecsemő kor után, anyja tején kívül másikra lenne szüksége. Viszont nálunk beépült a hétköznapi étkezésbe. Fogyasztjuk magában, tesszük az ételeinkbe, ebből készül sok édességünk, péktermékünk, és majdnem minden előre elkészített termékben benne van minimum tejpor formájában. Észre se vesszük, milyen sokat veszünk magunkhoz belőle. Pedig még a legjobb dolgokból is célszerű mértékletesen fogyasztani.

A rossz táplálkozás miatt sokunknál az egyébként gond nélkül fogyasztható dolgok is problémássá válnak, mert érzékennyé válik a szervezetünk. Ha nem vigyázunk, egy idő után nagyon sok mindenre tud hevesen reagálni.

Eleinte lehet, hogy csak kiütések formájában mutatkozik ez meg rajtunk vagy fáradtságban. Esetleg sokat vagyunk betegek, mert így próbál a testünk pihenő időt találni magának. A puffadás, hasmenés, hányinger és egyéb tünetek is mind lehetnek erre utaló jelek. Fontos megtudni, mi ezeknek a pontosabb oka.

A reklámok azt az érzetet keltik bennünk, hogy amiket reklámoznak, azokat meg kell vennünk. Amiket hirdetnek, azok egészségesek, könnyű hozzájuk jutni, mindenki azt eszi, együk mi is. Mi ezt mind el is hittük nekik. A könnyű hozzájuk jutni rész nem is kérdéses és valóban lassan mindenki ezeket is eszi, de ettől még az egészséges rész nem válik valóra. Lassan mindenből megvesszük a bolti előre csomagoltat, ezekkel mindig egy lépéssel közelebb kerülve testünk rémálmához.

Nem is gondolnánk mennyi galibát okoz mindez odabent. Már önmagában a cukor is kihat a vérsűrűségünkre, az inzulin szintünkre, a hasnyálmirigyünkre, a májunkra és ez még csak az egyik állandó összetevője a bolti ételeknek…

A változtatások eleinte nehezek, de ha bele szoktunk már fel sem tűnik. Nagyszüleinknek, dédszüleinknek sokkal nehezebb dolguk volt a háztartásban, mint manapság nekünk, amikor a mosáshoz elég betenni a mosógépbe a ruhákat, a mosogatáshoz a mosogatógépbe az edényeket stb… jogosan merül fel, hogy nekünk viszont új helyzetekben is helyt kell állnunk, amikben nekik nem kellett, de ettől függetlenül ez egy olyan erőfeszítés, amiért teljes mértékben megéri! Testünk meghálálja ezt a törődést, néhány hét alatt bőrünk szebb lesz, felragyog rajtunk az életerő és mi is büszkék leszünk magunkra, hogy meg tudtuk csinálni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.