A kekszek elkészítéséhez egy alap linzer receptet választottam, tehát a 3:2:1 arányt alakítottam át mentes verzióra.
300 gr liszt
200 gr Liga margarin
100 gr cukor
vanília
egy csipet só
Nálam a gluténmentesítés miatt a 300 gr liszt most: 50 gr zöld banán lisztből, 50 gr gesztenyelisztből, 100 gr mandula és 100 gr kókusz lisztből állt, ezt lehet más félékkel és más arányban is pótolni pl rizs liszttel, zabpehely liszttel is. A zöld banánnal és a gesztenyével vigyázzunk, mert markánsabb az ízük illetve a folyadék felvételük is más.
100 gr cukrot leosztottam az 1/4-edére, tehát 25 gr-ra és szafi 4szeres erősségű cukrát használtam. Csak kristályos változatban volt itthon, úgyhogy ledaráltam és úgy került bele. Lehet fűszerezni ízlés szerint pl: fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, reszelt citrom héjjal stb…
Elkészítés
A vajat megolvasztottam, minden összetevőt bele tettem, géppel „összekevertem”, majd kézzel gömb alakúra formáztam és letakarva a hűtőbe tettem 1 órára pihenni.
Közben sütőpapírt tettem 2 tepsibe, előkészítettem a szilikon gyúró lapot és a sodrófát.
Mikor letelt az idő, elővettem a tésztát, gyúrtam rajta néhányat, majd kinyújtottam és formára szaggatva a tepsibe tettem.
Légkeveréses sütőben előmelegített 180 fokon kb 8-15 percig sütjük őket vagy alsó felső sütésen 200 fokon. (sütő függő, figyeljük nehogy megégjenek).
A tésztát islerhez, linzerhez, édes teasüteményhez is ajánlom.