Rizs
1 bögre rizs (kb 2,5 dl)
5 dl víz
2 ek olívaolaj
2 tk só
Kis hagyma félbe vágva (ízlés szerint)
Olíva olajon futtassuk meg a rizst, amíg a nagy része ki nem fehéredik, ezután öntsük rá a vizet és tegyük bele a hagymát.
Tegyük rá az edényre a fedelet és a legkisebb lángon hagyjuk főni legalább 15 percig.
Ha közben ránézünk és beszívta a vizet, önthetünk még rá, illetve ha kóstolás próbánál úgy érezzük, hogy keményt maradt a rizs.
Sok féle rizst lehet már kapni, nem mindnek ugyanaz a főzési ideje és a vízigénye, de ez az alap recept.
A választott főételtől függően lehet még ízesítni vegetával vagy szerecsendióval, mi nagyon szeretjük a petrezselymes verziót és a metélőhagymásat.
Anyukám néha kukoricát, borsót vagy volt, hogy mogyorót is főzött bele, szóval csak a képzelet szab határt. 🙂