500 gr brokkoli
só
1 kg csirkemell
fokhagyma
metélőhagyma
só
olívaolaj
Mártáshoz
1 közepes hagyma
3 ek sörélesztő pehely
50 gr vaj (liga)
4 ek zabpehely liszt
20 dkg növényi sajt (most cheddaros violife volt itthon)
3 dl növényi tej (most rizstej)
fokhagyma
szerecsendió
só
Feltettem főni a rizst, sós fűszerezéssel.
Közben a 0,5 kg brokkolihoz is feltettem forrni egy lábos vizet sóval és egy kis olajjal.
Mikor felforrt, bele tettem a brokkolit és addig pároltam, amíg könnyen át nem lehetett szúrni rajta egy villát, ez most nekem kb 15-20 perc volt.
Közben a csirkemelleket lemostam, nem túl vastag és nem túl vékony szeletekre vágtam, sóval, fokhagymával, olíva olajjal, metélőhagymával fűszereztem.
Ha ezt előre el tudod készíteni még jobb, én most csak kb fél órát hagytam ebben a pácban, mielőtt serpenyőben elkezdtem őket lesütni egy kis olajon. Nem szabad túl sokáig a serpenyőben hagyni őket, az a lényeg, hogy süljön át a közepe és legyen egy kis aranybarna színe, ennek ideje azon is múlik, hogy milyen vastagra vágtad a húst, alaphelyzetben kb 10 perc.
Eközben készítettem egy felturbósított besamell mártást, ami kiváló lenne tortilla mellé is! 😉
Ehhez vágj fel apróra egy közepes hagymát, és 1-2 gerezd fokhagymát.
Az 50 gr vajat olvaszd meg egy lábosban, majd tedd rá a hagymát, fokhagymát és a sót.
Miután megpirultak, adj hozzá 4 ek zabpehelylisztet és kevergesd, míg aranybarna nem lesz.
Ha ez kész, öntsd hozzá a 3 dl növényi tejet, tedd bele a 3 ek sörélesztő pelyhet, és a szerecsendiót.
Kevergesd, ha sűrűbbre szeretnéd, nyugodtan adj még hozzá lisztet, ha hígabbra, akkor növényi tejet, de vigyázz, mert a zabliszt még később is magába szív a benne lévő nedvességből, ha más lisztet használsz, annál ez kevésbé probléma.
Ha már jól felmelegedett a mártásban a növényi tej, tedd bele a lereszelt növényi sajtot.