Szennyeződési szempontból szerintem ez a legnehezebb, mert a glutén szemmel láthatatlan. Ugyan van egy Nima nevű készülék, ami kimutatja, de költséges beszerezni.
Rizs liszt/barna rizs liszt nagyon széleskörűen használható, utóbbi diétásabb, én inkább azt szoktam használni.
- Sürítéshez (rizs liszt, zöld banán liszt, tápióka keményítő, kölest liszt, zabpehely liszt)
- Rántáshoz (rizs liszt, kölest liszt, zabpehely liszt)
- Panírhoz (rizs liszt, mandulaliszt, kukoricaliszt is jó, finom ropogós lesz a bunda, de ezzel jobb vigyázni, mert nem diétás)
- Süteményekhez (bár ezt keverni szoktam olyankor fele-fele vagy 1/3ad arányban pl zabpehelyliszttel, kókuszliszttel. Ami ugyan drága, de nagyon különleges az a mandula liszt. Mostanában gesztenye liszttel kísérletezem, ennek markáns íze van. Zöld banán lisztből is használok időnként, ebből módjával.)
- Puding (Dr. Oetker kislányfejes. Külön fel van rajta tüntetve, hogy gluténmentes. Rizs lisztel finom házi puding is készíthető.)
- Tejbegríz: rizsdarából
Útifűmaghéj és a bambuszrost liszt jó állagjavító pl a kenyér-, piskótafélékhez, de kevés kell belőlük!
Kenyérsütőgépet vettünk az elején. Nem bánom, hogy megvettük, de az esetek többségében inkább sütőben szoktuk sütni a kenyeret, mert inkább élesztős dolgoknál érzem hasznosnak, illetve nagyon sokszor inkább zsemle formát készítek, mert az könnyebben átsül és a porciózása is könnyebb. Lehet, hogy ma már inkább valamilyen dagasztógépre neveznék be. A gluténmentes tészták általában ragadósabbak, legtöbbször nehezebb őket összegyúrni.
Az elkészített zsemléket általában zacskóba teszem egy papírtörlőkendővel és hűtőben tárolom. Fogyasztás előtt kicsit rámikrózok. Mindig teszek el a mélyhűtőbe is, ha s.o.s.-be kéne egy kis zsemle. Ezzel a módszerrel, akár több adagot is elkészítek egyszerre és nem kell azon aggódnom, hogy nincsen és, hogy hetente több alkalommal sütnöm kell.